Fliserens – hvad sker der med dine fliser, når du renser dem?
Mange husejere har store udfordringer med fliserensning: Når fliser har været udsat vejr og vind i nogle år, får de hurtigt et lidt kedeligt udseende. Hvis man er uheldig, kan man desuden opleve at fliserne får flisepest, som viser sig som hvide skjolder på fliserne.
Der er således ikke noget at sige til, at mange enten renser deres fliser selv eller bestiller et firma til at forestå fliserensningen. De fleste vil nok rense fliser med vand under højt tryk ved hjælp af fx en højtryksrenser. Og det store spørgsmål er: hvordan virker det?
Tager fliserne skade af højtryksrensning?
Når man højtryksspuler fliser, kan det ikke undgås at fliserne bliver påvirket – men hvad sker der egentlig. Vi har lavet vores egen lille undersøgelse og på billederne herunder kan man se forskellige terrassefliser i beton, som enten er blevet spulet og andre som står mere eller mindre ubehandlet. Fliserne er alle af typen Hjertingsten.
Billede nr. 1
Stort set ubehandlet (og upåvirket) flise som er placeret uden tagudhæng. Flisen er således mest blevet udsat for solen og har ligget i ly for regn og frost. Umiddelbart kunne man forveksle denne med en ny flise, men den har en alder på ca. 13 år. Der er kun få steder, hvor man kan se at der ud over beton også er sten i flisen.
Billede nr. 2
En ca. 7 år gammel betonflise, som er blevet renset for nylig. Man kan tydeligt se at den ikke længere er ny og noget af flisen er blevet spulet væk under højtryksrensningen. En sjov lille detalje er at fyldmaterialet i flisen også ser ud til at indeholde flere skaller end de nedenstående eksempler.
Billede nr. 3
En flise med 13 år på bagen, som også er blevet højtryksrenset. Hvis man sammenligner billedet med ovenstående er det tydeligt, at både rensningen og de ekstra års eksponering for vind og vejr har gjort sit. Der er så at sige frit udsyn til fyldmaterialet i form af forskellige småsten.
Billede nr. 4
En flise på mindst 20 år som aldrig har været renset. Ud over en masse mos er det værd at lægge mærke til at meget af betonen er forsvundet: Det er dels regnvand, som gennem årene har opløst betonen og dels solen, som med sin stråling også påvirker flisen. Desuden kan man ikke afvise frostskader som en del af årsagen. Vand der skiftevis fryser og smelter kan jo ødelægge ikke kun beton, men også klipper, veje mm.
Kan man undgå at rense fliser?
Når man nærstuderer billederne herover er der flere ting, der er værd at lægge mærke til:
- For det første har fliser visse ligheder med mennesker – årene passerer ikke forbi uden at det kan ses. Efter kun få år vil betonen i fliserne begynde at gå i opløsning. Når betonen ”åbner” sig giver det mulighed for at endnu mere regnvand kan trænge ned og desuden kan flisepest nemmere få fodfæste.
- For det andet er det tydeligt at mængden af vand også med til at bestemme levetiden. Fliserne under udhæng eller i carporten vil være langt mindre medtaget end dem, der hele tiden eksponeres for regnen.
Men det store spørgsmål er om man kan undgå at ens betonfliser forsvinder med tiden. Desværre er der ikke meget håb – for hvis man, som mange danske haveejere, har en åben terrasse, kan man ikke gøre ret meget for vende udviklingen. Hvis ens terrasse derimod er overdækket kan man forvente en noget længere levetid.
De firmaer der lever af fliserensning, tilbyder ofte en efterfølgende imprægnering af fliserne som kan forlænge levetiden. Det giver jo god mening at hvis man kan forsegle overfladen, får vandet sværere ved at trænge ned og gøre skade. Imprægneringen bør derfor så vidt muligt foretages tidligt i flisens levetid, for at man får mest muligt glæde af den – og skal sandsynligvis fornyes hvert eller hvert andet år.
Har du kommentarer til dette blog indlæg, er du velkommen til at kommentere (eller korregere). Det kræver blot at du opretter en profil i toppen af vores website. Læs evt. også vores blog post omkring hvilke maskiner du kan bruge til professionel fliserens - se mere her.