Det er nødvendigt med en beskæring af dit elskede æbletræ i ny og næ, og når du først har sat dig ind i opgaven, er det slet ikke så svært at mestre. En god beskæring er afgørende for kvaliteten af æblerne, og derfor er det altså kun til din fordel at prioritere det.

Hvornår er det bedst at beskære?

Det er bedst at beskære i sommerperioden – gerne juli eller august. En beskæring medfører nemlig små og tynde skud, som kaldes for vanris og skal fjernes med det samme. Og væksten af dem skulle være større om vinteren frem for sommeren. Samtidig skulle risikoen for svampeangreb også være mindsket om sommeren.

Hold de nye træer i plukkehøjde

Er der tale om et nyt æbletræ, er jobbet hurtigt klaret. Her kan du gå efter at beskære dit træ omkring en tredjedel i juli eller august, og med et nyt æbletræ behøver du faktisk kun gøre det hvert 2.-3. år. Det vigtigste er, at du sørger for at holde træerne i plukkehøjde. På den måde får du nemlig det størst mulige udbytte, og så er det ellers bare med at træde tilbage i ny og næ, så du kan betragte træet på afstand undervejs.

  • Fjern alle døde og knækkede grene.
  • Der hvor grenene deler sig, bør du kun fjerne den ene af grenene.
  • Klip aldrig en gren midt over. Hvis du vil forkorte en gren, skal du klippe lige over en knop.
  • Brug en skarp grensaks, et ørnenæb eller en fukssvans til de største grene.

Fukssvans til beskæring af fx æbletræer

Forny dit gamle æbletræ

Har du et stort og ældre æbletræ – måske hvor det endda er svært at nå æblerne? Så kan det være en fordel at skære æbletræet et godt stykke ned i højden! Æbletræer kan faktisk tåle, at du skærer dem helt ned til 2-3 meter, men det kræver også, at du har noget tålmodighed, så træet kan nå at komme sig efter det.